5 redenen om te ventileren

Vroeger werden huizen “natuurlijk” geventileerd door kiertjes en gaten, maar tegenwoordig zijn huizen zo goed geïsoleerd dat er geen lucht meer doorheen komt. Dat betekent dat goede ventilatie veel belangrijker is geworden. In deze blog geven we je 5 redenen waarom het belangrijk is om een huis goed te ventileren.

1. Voorkom gezondheidsklachten

Door te ventileren zorg je voor schone lucht in huis en dat is essentieel voor je gezondheid. Dagelijks ademen we namelijk meer dan 25.000 keer. De lucht die we inademen willen we dus zo schoon mogelijk inademen. Vervuilde lucht veroorzaakt of verergert onder andere allergieën, luchtwegproblemen, irritatie van slijmvliezen en schimmel. Astma, allergieën en andere aandoeningen zijn de laatste jaren dan ook flink toegenomen.

2. Voer vocht af

We ademen met z’n allen waterdamp uit. Sterker nog: een gemiddeld gezin produceert dagelijks meer dan 10 liter vocht, want behalve ademen moet je ook nog rekening houden met koken, wassen en douchen. Wanneer dit vocht nergens naartoe kan, zal het condenseren op je ramen en muren en vochtproblemen veroorzaken. Met als gevolg, na een tijdje, schimmelvorming.

3. Verhoog de productiviteit

Een slechte luchtkwaliteit kan zorgen, naast de eerdergenoemde gezondheidsklachten, ook leiden tot onder andere vermoeidheid en hoofdpijn. Een tekort aan frisse lucht kan ook leiden tot concentratieverlies. Door te ventileren zorg je er dus niet alleen voor dat je vocht afvoert en woning gezonder maakt, maar ook dat de productiviteit wordt verhoogd.

4. Verhoog het comfort

Een comfortabel huis hangt van verschillende factoren af, zoals verwarming en koeling voor een aangename temperatuur, voldoende daglicht en goede luchtkwaliteit. Zo is een vochtig huis minder goed te verwarmen en moet er in de badkamer anders geventileerd worden dan bijvoorbeeld in de slaapkamer. Eigenlijk moet je ventileren naar behoefte. Een vochtsensor in de badkamer en een CO2-sensor in de woon- en slaapkamer is hiervoor een goede oplossing en zorgt voor meer comfort.

5. Bespaar energie

Men denkt vaak dat ventileren energie kost. De warme lucht verlaat de woning en verse (koelere) buitenlucht komt binnen, waardoor de woning aan warmte verliest. Het is echter een fabel dat ventilatie tot hogere kosten leidt. Een goede ventilatie zorgt namelijk voor drogere lucht in huis, wat juist minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht. Als je slim ventileert, blijft het energieverlies zo klein mogelijk. Dat kan door het toepassen van een ventilatiewarmtepomp. Met een ventilatiewarmtepomp voer je niet alleen de vervuilde lucht af maar trek je ook gezonde buitenlucht aan. De aanwezige warmte die in de ventilatielucht aanwezig is, wordt maximaal teruggewonnen en weer gebruikt voor de verwarming. Op deze manier wordt de woning op een duurzame manier geventileerd (en verwarmd).

Ventileren en luchten

Verwar echter ventileren niet met luchten. Door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, lucht je de woning. Maar zodra je de deuren en ramen sluit, kan de vervuilde lucht niet meer weg. Bij ventileren zorg je ervoor dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht non-stop vervangen door verse, schone lucht.

Meer weten over wat de beste manier van ventileren is en welke oplossing hierbij kan helpen? Neem contact met ons op.