Aardgasvrij verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden om een huis aardgasvrij te verwarmen. Als een cv-ketel aan vervanging toe is, waarom dan niet kiezen voor een duurzaam alternatief? Is de ketel nog niet toe aan vervanging? Ook dan zijn er mogelijkheden om de woning op een duurzamere manier te verwarmen.

Duurzaam verwarmen

Op dit moment gebruiken bijna alle woningen gas om te koken, voor warm water en centrale verwarming. De overheid heeft echter met het Klimaatakkoord afgesproken dat in 2050 alle Nederlandse woningen van het aardgas af zijn. Om woningen aardgasvrij, en dus op een duurzame manier, te verwarmen moeten deze zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Een bijkomend voordeel is dat er meteen veel minder gas verbruikt wordt.

Verwarmen zonder gas: hoe doe je dat?

In plaats van dat je de cv-ketel op aardgas gebruikt om de woning te verwarmen, zijn er verschillende duurzame mogelijkheden. We lichten er drie uit:

  1. een warmtenet (stadsverwarming), waar je woning op is aangesloten.
  2. een volledig elektrische warmtepomp: deze warmtepomp doet hetzelfde als een cv-ketel, alleen dan op een veel duurzamere manier en met 30% tot 45% minder CO2-uitstoot (en aardgasvrij!).
  3. een hybride warmtepomp: een kleine elektrische warmtepomp samen met een cv-ketel.

1. Een warmtenet

Een warmtenet is een soort cv-installatie, maar dan in het groot. Met buizen gaat het warme water naar de huizen. Via een warmtewisselaar gebruik je de warmte voor verwarming en warm water. Het afgekoelde water gaat terug naar de warmtebron, die het weer opwarmt. Er zijn al een aantal warmtenetten in Nederland, maar daar gebruikt een deel nog aardgas.

2. Volledig elektrische warmtepomp

De volledig elektrische warmtepompen van Inventum werken op basis van ventilatielucht en zijn geschikt voor (bijna) alle woningen en appartementen met mechanische ventilatie én goede isolatie. De ventilatiewarmtepomp vervangt deze ventilatiebox. Via afzuigventielen in de keuken, toilet en badkamer wordt de vervuilde lucht afgevoerd. Uit deze lucht wordt de energie gehaald, waarmee de woning wordt verwarmd en het warme water wordt verzorgd. Daarnaast ventileert de ventilatiewarmtepomp, zoals Modul-AIR of Modul-AIR Red, jouw woning of appartement ook. Hierdoor creëer je een gezond én comfortabel binnenklimaat.

De hybride warmtepomp, zoals de Inventum Spaarpomp, koppel je aan de huidige cv-ketel. De ventilatiewarmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis, waarbij de cv-ketel alleen bijspringt als het buiten heel koud is. Daarnaast worden woningen 24 uur per dag geventileerd. Er wordt dus continu warmte teruggewonnen en efficiënt hergebruikt. En je creëert een gezond binnenklimaat door goede ventilatie.

3. Hybride warmtepomp

Is de woning of appartement al in enige mate voorzien van dak-, gevel- en/of vloerisolatie? Dan is een hybride warmtepomp een goede optie. Hierbij verbruik je tot 70% minder gas. Deze warmtepomp werkt op stroom en samen met je cv-ketel. Dit is een mooie tussenstap naar een volledige warmtepomp zonder aardgas. Nog twee andere voordelen van deze hybride oplossing: de bewoner krijgt subsidie op een warmtepomp én een lagere energierekening!

Voordelen van verwarmen met een Inventum ventilatiewarmtepomp (zowel hybride als all-electric):

  • Gezond binnenklimaat door optimale ventilatie
  • Bespaar op gas of zelfs helemaal geen gas meer
  • Compact en fluisterstil
  • Combineert met bijna iedere cv-ketel (hybride)
  • Eenvoudig te installeren zonder F-gassen certificaat
  • Lage investering om CO2 te reduceren en energie te besparen
  • € 2.475 of € 2.925 subsidie bij renovatie (in 2024)

Meer weten over onze duurzame oplossingen? Neem contact met ons op.