Bespaartips: energie besparen doe je zo!

We willen en moeten allemaal energie besparen. Alle Nederlandse woningen moeten namelijk in 2050 van het gas af zijn. Dit is niet alleen goed om de CO2-uitstoot te beperken, maar ook voor je eigen portemonnee. Zet jij nu alvast de eerste stappen naar minder CO2-uitstoot en energiebesparing? Wij geven je 5 bespaartips.

Bespaartip 1. Investeer in duurzame energie

Door gebruik te maken van duurzame energie kun je het meest besparen op energiekosten. Een warmtepomp en zonnepanelen leveren bijvoorbeeld al een grote besparing op. Met zonnepanelen kun je op een duurzame manier een groot deel van de stroom afdekken.

Heb je nog een cv-ketel? Dan zet je met een hybride warmtepomp al een grote stap richting een gasloze woning. Hiermee bespaar je enorm op jouw gasrekening. Als je woning al voldoende geïsoleerd is, dan kun je direct overstappen op een all-electric warmtepomp. Daarbij komt ook nog eens dat je subsidie kunt aanvragen, zowel op hybride als all-electric warmtepompen. Met een warmtepomp maak je een grote sprong vooruit!

Bespaartip 2. Bespaar energie door extra te isoleren

Oudere huizen kunnen vaak beter geïsoleerd worden. Zo kan je de vloeren, gevel en het dak isoleren. Ook kun je dubbel glas plaatsen. Dat scheelt behoorlijk in je comfort maar ook financieel. Door deze maatregelen verlies je namelijk minder warmte via ramen, dak, vloer en gevel. En dit hoeft helemaal niet duur te zijn, terwijl je wel veel energie bespaart.

Bespaartip 3. Gebruik energiezuinige apparaten

MilieuCentraal geeft aan dat ongeveer 40% van de energierekening op gaat aan elektriciteit. Gebruik dus energiezuinige apparaten, zoals een wasmachine met een hoog energielabel. Zo zijn apparaten met energielabel A+++ het meest energiezuinig. Maar kijk ook eens naar elektrische apparaten die al wat verouderd zijn. Soms is het voordeliger om deze te vervangen, ook al zijn deze niet kapot. Een nieuwe koelkast is bijvoorbeeld een stuk energiezuiniger dan een model van 10 jaar geleden.

En als een apparaat echt op is, lever je deze het beste in bij de milieustraat of in een bak voor elektronica in de winkel.

Bespaartip 4. Schaf energiezuinige lampen aan

Wist je dat lampen voor ongeveer 12% van het stroomverbruik in huis zorgen? Door ledlampen te gebruiken, bespaar je hier op. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. De aanschaf van een ledlamp is iets duurder, maar dit heb je snel terugverdiend op je energierekening door het lage verbruik en de lange levensduur.

Ook belangrijk: laat lampen niet onnodig branden. Als je de ruimte verlaat, zet dan de lamp uit. Ook al is het maar voor even. Alle beetjes helpen!

Bespaartip 5. Verbruik zuiniger

Ook zonder te investeren in duurzame oplossingen kan je al energie besparen. Draai de verwarming omlaag als je weggaat en zet elektrische apparaten uit om sluipverbruik te voorkomen. En wist je dat als je korter doucht je ook energie bespaart? Bijna 20% van je gasverbruik gaat namelijk op aan warm water voor de badkamer en keuken.

Pas deze bespaartips toe voor een duurzamere woning! Wil je een stap verder gaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.