GreenComfort module: de oplossing voor warmteterugwinning met hernieuwbare energie

Vanaf januari 2021 moeten alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor BENG 3. Oftewel: het aandeel hernieuwbare energie in de woning. Maar welke installaties voldoen hieraan? Inventum legt het je uit.

Ventilatielucht als bron

Eerder werd er in de NTA 8800 gesteld dat alleen energie afkomstig uit natuurlijke energiebronnen hernieuwbare energie is. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en NEN is echter vastgesteld dat ook uit ventilatielucht hernieuwbare energie gehaald kan worden. Dit wordt dan ook aangepast in de tekst van de NTA.

Ventilatielucht

Als je ventilatielucht als hernieuwbare energiebron gebruikt, koel je deze verder af dan op dat moment de buitentemperatuur is. Dus: de buitenlucht komt met 7°C de woning binnen. De lucht wordt in de woning opgewarmd tot ongeveer 20°C. De ventilatiewarmtepomp haalt hierna de energie uit de 20°C en blaast het tussen 3°C en -15°C naar buiten. Het verschil tussen de 7°C en 3°C tot -15°C is hernieuwbare energie.

Ventilatiewarmtepompen in BENG 3

De ventilatielucht gebruiken als energiebron zodat dit hernieuwbare energie is, kan alleen met een ventilatiewarmtepomp en niet met een WTW-unit. De Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum werkt op basis van ventilatielucht en komt hiermee positief naar voren in BENG 3.

Daarbij is de Modul-AIR toepasbaar in (bijna) alle woningen met ventilatietype C én, ook combinatie met de GreenComfort module, in woningen met ventilatietype D.

Nieuw! GreenComfort module

De GreenComfort werkt alleen samen met de Inventum Modul-AIR, die zorgt voor afvoer van de binnenlucht en de duurzame warmteterugwinning. De GreenComfort zuigt verse buitenlucht aan, die eerst gefilterd en vervolgens opgewarmd wordt. De lucht wordt daarna via afzonderlijke ventilatiekanalen naar de desbetreffende verblijfsruimten gevoerd.

In tegenstelling tot een WTW met kruisstroomwisselaar scoort de GreenComfort van Inventum wel goed in BENG 3. Dit komt omdat er door het gebruik van de Modul-AIR een grote bijdrage aan hernieuwbare energie is.

Ben jij bezig met een project en wil jij nu al weten wat de hernieuwbare bijdrage van ventilatielucht voor jouw project kan betekenen? Wij kunnen alvast de berekening voor je maken. Neem contact met ons op.