Hernieuwbare energie met ventilatiewarmtepompen

De ventilatielucht in woningen bevat energie. Energie die we vaak niet gebruiken, maar wel gebruikt kan worden. Oftewel: hernieuwbare energie. Gebruik deze hernieuwbare energie met ventilatiewarmtepompen van Inventum.

Wat is hernieuwbare energie?

Om uit te kunnen leggen hoe hernieuwbare energie werkt in combinatie met een ventilatiewarmtepompen moeten we eerst weten wat hernieuwbare energie is. Niet alle energie die je huis gebruikt is namelijk hernieuwbaar. Hernieuwbare energie is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant aangevuld worden en dus nooit op raken. Zo is gas bijvoorbeeld geen hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is bijvoorbeeld stroom van zonnepanelen of een warmtepomp die ventilatie- of buitenlucht als bron gebruikt, aerotherme energie. Oftewel: de energie die in deze lucht beschikbaar is.

Ventilatielucht

Als je ventilatielucht als hernieuwbare energiebron gebruikt, moet je deze verder afkoelen dan op dat moment de buitentemperatuur is. Dus: de buitenlucht komt met 7°C de woning binnen. De lucht wordt in de woning opgewarmd tot aan ongeveer 20°C. De ventilatiewarmtepomp haalt hierna de energie uit de 20°C en blaast het tussen 3°C en -15°C naar buiten. Het verschil tussen de 7°C en 3°C tot -15°C is hernieuwbare energie. Dit kan alleen bij een ventilatiewarmtepomp en niet met een WTW-unit.

Ventilatiewarmtepompen

De ventilatielucht gebruiken als energiebron en hier hernieuwbare energie uit winnen, kan alleen met een ventilatiewarmtepomp en niet met een WTW-unit. Alle ventilatiewarmtepompen van Inventum werken op basis van ventilatielucht komen hiermee positief naar voren in BENG 3.

Wil je weten hoe je onze ventilatiewarmtepompen in jouw project kan toepassen zodat jij ook gebruik maakt van hernieuwbare energie? Bel of mail ons dan!