Hoe bepaal je de beste boiler voor de situatie van jouw klant?

Inventum biedt diverse soorten elektrische boilers met verschillende capaciteiten. Want het type boiler is net zo belangrijk als de capaciteit ervan. Heb je al uitgezocht hoeveel liter water de gewenste elektrische boiler minimaal moet bevatten?

Hoe meer personen het huishouden bevat, hoe groter het volume van een boiler moet zijn. Een gezin met drie kinderen heeft logischerwijs een elektrische boiler met een grotere capaciteit nodig dan een eenpersoonshuishouden.

Keukenboiler of standaard boiler?

Om te beginnen, onderscheiden we een keukenboiler van elektrische boilers, die voldoende warm water leveren om te kunnen douchen.

Keukenboiler
Een keukenboiler is geschikt voor het verwarmen van water in de keuken. Deze wordt meestal onder het aanrecht geïnstalleerd. Het kleine boilervat heeft in de regel te weinig capaciteit om mee te kunnen douchen. Daarentegen is hij uitstekend geschikt om handen te wassen, het vullen van een emmer warm water of om de afwas te doen.

Standaard elektrische boiler
Deze boilers zijn geschikt om warm water voor de douche en wasbak, maar ook de keuken, te leveren. In tegenstelling tot een keukenboiler hebben ze een inhoud van 30 liter of meer. Ook hierin wordt heet water op voorraad gehouden. Meestal worden deze boilers vanwege hun grootte in een technische ruimte geïnstalleerd.

Hoe bepaal je de beste boiler voor de situatie van jouw klant?

Bepaal de boilercapaciteit

Je wil natuurlijk een elektrische boiler die én jouw klant voorziet van warm water én energiezuinig is. Zorg altijd voor een boilervat die groot genoeg is voor de situatie van jouw klant. Een te klein boilervat beperkt het comfort. Maar een te groot boilervat is minder energiezuinig, omdat een grote hoeveelheid water op temperatuur gehouden moet worden. Het bepalen van de boilercapaciteit is dus erg belangrijk. Dit kun je berekenen door het totale waterverbruik in liters te delen voor 2,5.

Een rekenvoorbeeld
Stel dat je 250 liter warm water gebruikt per dag, dan heb je een boiler met een inhoud van 250 / 2,5 = 100 liter nodig. De inhoud van het toestel is kleiner dan de totale waterbehoefte omdat je bij het douchen of baden koud water bijmengt om een comfortabele temperatuur te verkrijgen.

Op de hoogte blijven van alle ins en outs rondom boilers en duurzame oplossingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.