Stille ventilatiewarmtepomp? 3 tips voor de plaatsing

Als wij je zouden vertellen dat een ventilatiewarmtepomp van Inventum minder geluid maakt dan je vaatwasser, zou je dit dan geloven? Je maakt dagelijks gebruik van je vaatwasser die zorgt voor ongeveer 45 dB(a). En je wasmachine produceert 71 dB(a) of zelfs meer. Een ventilatiewarmtepomp van Inventum produceert, bij juiste plaatsing, 42 dB(a). Bij juiste plaatsing dus. Maar waar moet je dan op letten?
Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij 3 tips voor je. We zijn hierbij uitgegaan van een ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit.
  1. Hang de ventilatiewarmtepomp op de juiste plek
    Iedereen weet dat je een cv-ketel niet ophangt in je woonkamer maar op zolder vanwege het geluid. Voor een ventilatiewarmtepomp geldt hetzelfde. Vaak installeer je de ventilatiewarmtepomp op de plek waar de cv-ketel hing of stond.
  2. Zorg voor een stevige muur om de ventilatiewarmtepomp op te hangen
    We denken er vaak niet over na maar de muur waar de ventilatiewarmtepomp wordt opgehangen, heeft invloed op het geluid van de ventilatiewarmtepomp. Indien je de ventilatiewarmtepomp ophangt aan een houten muur worden trillingen en contactgeluiden doorgegeven. Dit is geen ideale situatie. De ventilatiewarmtepomp bevestig je het beste aan een stevige stenen muur. De massa moet namelijk minimaal 200 kg per vierkante meter zijn. Hierdoor voorkom je trillingen en contactgeluiden.
  3. Bekijk vooraf goed hoeveel geluid een ventilatiewarmtepomp maakt
    De hoeveelheid geluid die een ventilatiewarmtepomp maakt, is afhankelijk van het aantal toeren dat de compressor en ventilator maken. Ook de fabrikant van ventilatiewarmtepompen speelt hierin een rol. Bij de ventilatiewarmtepomp van Inventum is hier goed over nagedacht, waardoor onze warmtepomp minder geluid maakt.
Voor de juiste plaatsing van een ventilatiewarmtepomp, zonder geluidsoverlast, is het dus belangrijk om de beste plek te vinden. Hierbij moet je niet alleen letten op de locatie in huis maar ook op de kwaliteit van de muur waar je de warmtepomp wilt ophangen. En je moet een ventilatiewarmtepomp kiezen van een fabrikant die goed heeft nagedacht over geluidsisolatie.