Ventileren in de winter koud? Dat hoeft niet!

In de winter doen we alle ramen dicht om de kou buiten de deur te houden. Toch is dat niet zo slim. Je appartement, huis of rijtjeswoning ventileren in de winter is juist heel belangrijk. Door een goede ventilatie zorg je er namelijk voor dat het vocht uit je woning gaat.

Niet luchten, maar ventileren

Het luchten van een huis wordt wel eens verward met ventileren. Maar dit is niet hetzelfde. Voor een gezonde omgeving is het belangrijk dat je goed ventileert. Even de woning luchten om de frisse buitenlucht de woning in te laten komen, voelt fijn maar is van korte duur. Deze frisse lucht is al snel verdwenen, waardoor de ongezonde stoffen zich weer ophopen. Een huis moet 24 uur per dag ademen, net zoals wij mensen dat moeten.

Vocht een ideale omgeving voor schimmels en huisstofmijten

In ieder huis is vocht aanwezig. Elk huishouden produceert ongeveer 10 tot 15 liter water per dag. Door te zweten en uit te ademen. Door te koken en te wassen. Door te douchen en in bad te gaan. En heb je huisdieren? Dan heb je nog meer vocht in huis. En een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten. Daarom moet je blijven ventileren, ook in de winter.

Je huis ventileren in de winter

Waarom is het juist in de winter van belang om je huis te ventileren? In de zomer zijn we vaak buiten. Het is warm en we zetten de ramen en deuren open als we thuis zijn. In de winter gaan we naar binnen. We willen het thuis lekker warm hebben, dus de ramen blijven dicht en de verwarming gaat aan. Je huis ventileren in de winter is daarom juist heel belangrijk.

Hoe kun je jouw huis ventileren?

Woningen die na de jaren 80 zijn gebouwd, beschikken vaak over een mechanisch ventilatiesysteem. In zo’n systeem voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Met een regelknop of schakelaar kun je de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen regelen.

Je kan er ook voor kiezen om een ventilatiewarmtepomp op de plek van de mechanische ventilatiebox te plaatsen. Deze warmtepomp ventileert niet alleen de woning optimaal, maar zorgt ook voor de verwarming van de woning en het warme tapwater. Hierdoor zorg je niet alleen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, maar ben je ook nog duurzaam bezig. En dat is weer goed voor de wereld van onze kinderen en kleinkinderen!

Ventilatie tips:

  • Zet de luchtroosters in je huis altijd open. Maak deze ook twee keer per jaar schoon.
  • Ga je koken? Zorg ervoor dat je extra ventileert. Maak bij het koken gebruik van een afzuigkap. Laat deze ook na het koken nog even aan om alle schadelijke stoffen af te voeren.
  • Zet tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand.
  • Laat je was buiten drogen. Hang je het toch liever binnen op? Zorg dan dat de ruimte goed geventileerd is.
  • Ook als je gaat klussen in huis of wanneer veel mensen in huis zijn, is het belangrijk om extra te ventileren.

Wil je meer weten over ventilatiewarmtepompen, zoals de Inventum Modul-AIR of Modul-AIR Red? Neem dan contact met ons op.