Waarom ventileren?

Door te ventileren zorg je voor schone lucht in huis en dat is essentieel voor je gezondheid. Vervuilde lucht veroorzaakt of verergert onder andere allergieën, luchtwegproblemen, irritatie van slijmvliezen en schimmel. Verwar ventileren alleen niet met luchten.

Ventileren en luchten: het verschil

Door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, lucht je de woning. Maar zodra je de deuren en ramen sluit, kan de vervuilde lucht niet meer weg. Bij ventileren zorg je ervoor dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht non-stop de woning in wordt geblazen.

Vroeger waren de huizen minder goed geïsoleerd, waardoor er via naden en kieren schone lucht de woning binnen kwam. Anno 2020 zijn woningen beter geïsoleerd en zijn er geen naden en kieren meer waardoor de schone lucht van buiten naar binnen kan.

Voorkom recirculatie van lucht

Het RIVM stelt dat een goede ventilatie van belang is voor een gezond binnenklimaat. Zeker nu: volgens het RIVM is het mogelijk dat het coronavirus via aerosolen in een slecht geventileerde ruimte urenlang in de lucht blijft hangen. Zij adviseert om recirculatie van lucht in dezelfde ruimte te voorkomen en de ruimte te voorzien van voldoende verse lucht. Wij gaven je al eerder 3 tips voor ventileren tijdens corona.

Meer luchtverversing

Waar het RIVM geen aanvullende ventilatie maatregelen voorstelt, adviseert Techniek Nederland dit wel. Zij geeft aan de ventilatiestand hoger in te stellen waardoor de hoeveelheid lucht in woningen vaker wordt ververst. Dit kan je doen met een ventilatiesysteem, maar je kan ook ventileren met een warmtepomp.

Ventileren met een warmtepomp

Met de Modul-AIR van Inventum ventileer je de woning, maar zorg je ook dat de woning comfortabel warm is. Als je deze warmtepomp combineert met de GreenComfort module filter je de verse buitenlucht en blaas je deze met de gewenste temperatuur de woning in.

Meer weten over deze totale ventilatie oplossing? Neem contact met ons op.