Zet deze 3 stappen voor een CO2-reductie in woningen

De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 met de helft omlaag en in 2050 zelfs met 95%. Door het verduurzamen van woningen, verminderen we ook de CO2-uitstoot die woningen veroorzaken. Een huishouden stoot namelijk jaarlijks gemiddeld direct 7,5 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Met onderstaande stappen zorg jij voor een CO2-reductie van jouw woning.

Stap 1. Isoleren

Bij het verduurzamen van woningen denken veel mensen meteen aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Het is echter efficiënter om de woning eerst goed te isoleren. Een slecht geïsoleerde woningen verliest namelijk veel energie, waardoor bijvoorbeeld een warmtepomp minder rendement levert. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte zo lang mogelijk in het huis wordt vastgehouden. De verwarming kan daardoor wat vaker uitblijven. Dit heeft een lagere energierekening als resultaat.

De woning voorzien van goede isolatie is dus niet alleen gunstig voor het toepassen van duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp, maar heeft ook effect op de portemonnee.

Stap 2. Plaats zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je op een duurzame manier een groot deel van de stroom afdekken. Het plaatsen van zonnepanelen kan overal rondom woningen, zolang er maar genoeg ruimte is om deze te plaatsen. Zo kan je zonnepanelen op het dak, maar ook in je tuin of zelfs schutting plaatsen. Het is daarnaast ook mogelijk om zonnepanelen aan de reling van een balkon te bevestigen, bijvoorbeeld als er geen tuin aanwezig is. Hierdoor kun je dus ook in een flat of appartement gebruikmaken van zonne-energie.

Stap 3. Verwarmen (en koelen) met een warmtepomp

Een derde manier om CO2-reductie te creëren in woningen is de woning op een duurzame manier te verwarmen. Dit kan met een warmtepomp, zoals de Inventum Modul-AIR of Modul-AIR Red. Deze ventilatiewarmtepompen vervangen de MV-box en halen energie uit de afgezogen ventilatielucht. Met deze energie wordt de woning verwarmt en voorzien van warm water. Hierdoor is er geen cv-ketel meer nodig en wordt er dus geen gas verbruikt.

Met de Modul-AIR Blue van Inventum gaan we stapje verder. Met de warmtepomp ventileer en verwarm je niet alleen de woning, maar koel je de woning ook. Deze vindt plaats via vloerkoeling of met een combinatie van vloerkoeling en luchtkoeling via de ClimateControl module. Zo ervaart de bewoner de woning op warmere dagen aangenaam koel.

Wil je weten over hoe woningen CO2 kunnen reduceren met onze duurzame oplossingen? Neem contact met ons op.