ErP richtlijn

De ErP is een afkorting voor Energy related Products. Dit betreft de richtlijn voor energiegerelateerde producten, waaronder verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen zoals warmtepompen, boilers, verwarmingsketels en zonneboilersystemen. Deze richtlijn is van toepassing op al onze elektrische boilers en warmtepompen.

Voor verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen houdt de ErP richtlijn ten eerste in dat de toestellen milieuvriendelijk ontworpen moeten worden. Dat wil zeggen dat de fabrikant rekening moet houden met minimumeisen omtrent de energie-efficiëntie van het toestel en met maximummarges omtrent de uitstoot ervan. Deze eerste factor valt bij de ErP richtlijn onder de noemer “Ecodesign”.

ELD-label

Een tweede belangrijke factor is het energie-efficiëntielabel (ELD-label) dat verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen tot 70 kW moeten meekrijgen. Dat label informeert duidelijk over het energierendement van het toestel, door onder andere de energie-efficiëntieklasse aan te geven die varieert van G tot A+++ bij verwarmingstoestellen, en van G tot A bij warmwatertoestellen.

Verder vermeldt het ELD-label ook de naam van de fabrikant, de productnaam, het geluidsniveau, het thermisch vermogen en de klasse voor verwarming of warm water. Deze “Energy Labelling Directive” vormt op die manier samen met de “Ecodesign” regel de ErP richtlijn voor verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen.

Oplossingen van Inventum

Een warmtepomp aanschaffen? Op de duurzame warmtepompen van Inventum kan een subsidie verkregen worden. De basis voor deze subsidie zijn de prestatiegegevens zoals die volgens Ecodesign berekend worden. Omdat onze Modul-AIR warmtepompen in de hoogste efficiëntieklasse vallen, wordt daar ook een subsidiebedrag aan gekoppeld.