Hernieuwbare energie uit ventilatielucht? JA!

Bij het bouwen van nieuwe woningen moet je voldoen aan de regelgeving op het gebied van energieverbruik. Dus ook aan BENG 3, dat gaat over hoeveel hernieuwbare energie er gebruikt wordt in de woning. Wat is hernieuwbare energie? En welke installaties voldoen hieraan? Wij vertellen het je.

Energie vs. hernieuwbare energie

Je gebruikt dagelijks energie, om je telefoon op te laden of om naar je favoriete programma op televisie te kijken. Maar jouw huis gebruikt ook energie voor verwarmingstoestellen, toestellen voor warm tapwater en ventilatie. Eigenlijk alle installaties in je woningen die energie verbruiken.

Wat is hernieuwbare energie?

Niet alle energie die je huis gebruikt is hernieuwbaar. Zo is gas bijvoorbeeld geen hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is bijvoorbeeld stroom van zonnepanelen of een warmtepomp die buitenlucht als bron gebruikt, aerotherme energie. Oftewel: de energie die in de buitenlucht beschikbaar is.

Ventilatielucht onderschat

Eerder werd er in de NTA 8800 gesteld dat alleen energie afkomstig uit natuurlijke energiebronnen hernieuwbare energie is. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en NEN is echter vastgesteld dat ook uit ventilatielucht hernieuwbare energie gehaald kan worden. Vanaf januari 2021 wordt dit dan ook aangepast in de tekst van de NTA.

Ventilatielucht

Als je ventilatielucht als hernieuwbare energiebron gebruikt, moet je deze verder afkoelen dan op dat moment de buitentemperatuur is. Dus: de buitenlucht komt met 7°C de woning binnen. De lucht wordt in de woning opgewarmd tot aan ongeveer 20°C. De ventilatiewarmtepomp haalt hierna de energie uit de 20°C en blaast het tussen 3°C en -15°C naar buiten. Het verschil tussen de 7°C en 3°C tot -15°C is hernieuwbare energie. Dit kan alleen bij een ventilatiewarmtepomp en niet met een WTW unit.

Ventilatiewarmtepompen

De ventilatielucht gebruiken als energiebron zodat dit hernieuwbare energie is, kan alleen met een ventilatiewarmtepomp en niet met een WTW-unit. Dit betekent dat alle ventilatiewarmtepompen van Inventum werken op basis van ventilatielucht én komen hiermee positief naar voren in BENG 3.

Ben jij bezig met een project en wil jij nu al weten wat de hernieuwbare bijdrage van ventilatielucht voor jouw project kan betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen alvast de berekening voor je maken.