ISDE subsidie voor warmtepompen verandert vanaf 2024

ISDE subsidie verandert vanaf 2024: wat betekent dit voor warmtepompen?

Vanaf 2024 verandert de ISDE subsidie. Met de ISDE subsidie kun je als consument subsidie krijgen voor warmtepompen. Erg belangrijk dus als er daar wat in verandert, niet alleen voor consumenten maar ook voor installateurs en fabrikanten.

In deze blog:

  • leggen we uit wat de ISDE subsidie is
  • wat er verandert vanaf 2024 voor warmtepompen
  • wat er verandert vanaf 2024 onze warmtepompen inclusief een overzicht van de nieuwe subsidiebedragen
  • wat deze veranderingen betekenen voor de installateur, consument en woningcorporatie

Wat is de ISDE subsidie?

ISDE staat voor investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Als eigenaar van een koopwoning kun een aanvraag doen voor deze subsidie. Hierdoor krijg je geld terug van de overheid. Dit geldt ook voor woningcorporaties.

De ISDE subsidie gebruik je om (een deel van) de kosten van het verduurzamen van je huis terug te vragen. Bijvoorbeeld de kosten voor het isoleren van je huis, het kopen van een elektrische kookvoorziening of het kopen van een warmtepomp (bron: rijksoverheid).

Wat verandert er in de ISDE subsidie voor warmtepompen vanaf 2024?

Het benodigde energielabel om ISDE subsidie te ontvangen gaat omhoog. De grens voor subsidie lag eerst bij energielabel A of beter. Maar vanaf 2024 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben om ISDE subsidie te kunnen ontvangen.

Daarnaast verandert de opbouw van de subsidie. Eerst kreeg je met een warmtepomp met energielabel A++ of beter een bonus van €450 bovenop de standaardsubsidie. Omdat energielabel A++ nu de standaard wordt om überhaupt subsidie te mogen ontvangen, vervalt de bonus. Dit bedrag van €450 is nu standaard opgenomen in de subsidie. Zie ook de afbeelding hieronder.

Opbouw van de ISDE subsidie voor warmtepompen van 2023 versus 2024

Ook krijgen warmtepompen met energielabel A+++ vanaf 2024 een aanvullende bonus van €225 bij de ISDE subsidie. De totale subsidie voor warmtepompen met energielabel A+++ gaat daardoor omhoog vanaf 2024.

 

Hier alle veranderingen voor warmtepompen op een rij:

  • Warmtepompen met energielabel A+ en lager krijgen geen ISDE subsidie meer
  • Warmtepompen met energielabel A++ krijgen vanaf 1 januari onder aan de streep hetzelfde De bonus vervalt want deze is vanaf 2024 volledig opgenomen in de standaardsubsidie.
  • Warmtepompen met energielabel A+++ krijgen bovenop de standaardsubsidie een aanvullende bonus van €225.

Let op: deze wijzigingen gelden niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

 

Wat betekent dit voor de warmtepompen van Inventum Technologies?

Al onze warmtepompen hebben energielabel A++ of beter. Dat betekent dat al onze warmtepompen hun subsidie houden.

En onze A+++ warmtepompen gaan zelfs €225 omhoog in subsidie! Oftewel: het wordt voor de consument nóg voordeliger om ze aan te schaffen (ze krijgen meer geld terug).

Hieronder een overzicht van het subsidiebedrag per Inventum warmtepomp:

Meldcode Merk + Type Energielabel 2023 2024
KA14499 Inventum Modul-Air A+++ € 2.250,- € 2.475,-
KA11861 Inventum Spaarpomp A+++ € 2.250,- € 2.475,-
KA20567 Inventum Modul-AIR Blue 5.0 A+++ € 2.700,- € 2.925,-
KA19079 Inventum Modul-AIR Red 5.0 A+++ € 2.700,- € 2.925,-
KA22918 Comfortzone RX50L A+++ € 2.700,- € 2.925,-
KA01709 Inventum Ecolution Combi50 A++ € 2.250,- € 2.250,-
KA11863 Inventum Ecolution Combi50 ALL-E Ready A++ € 2.250,- € 2.250,-
KA01697 Inventum Ecolution Solo A++ € 2.250,- € 2.250,-
KA11862 Inventum Ecolution Solo ALL-E Ready A++ € 2.250,- € 2.250,

 

Consument bespaart meer geld op warmtepompen dankzij verandering ISDE subsidie 2024

Wat betekent dit voor installateur, consument en woningcorporatie?

Voor de installateur betekenen deze veranderingen in de subsidie niet direct heel veel. De subsidie is immers bedoeld voor de eigenaar van de warmtepomp, niet voor de installateur die hem plaatst.

Maar, indirect hebben deze wijzigingen in de ISDE subsidie wel invloed op de installateur! Doordat consumenten nu nóg meer geld terugkrijgen voor A+++ warmtepompen, zullen er meer consumenten verleid worden om een warmtepomp aan te schaffen. Daardoor krijg je meer vraag naar warmtepompen, vooral die met energielabel A++ of beter. En dat betekent weer meer werk voor de installateur.

Voor consumenten en woningcorporaties betekenen deze wijzingen dat ze méér geld terug krijgen wanneer ze een energiezuinige warmtepomp kopen met energielabel A+++ of beter. Dat merken ze direct in de portemonnee.

Maar meer subsidie heeft ook nog een ander positief effect: de terugverdientijd van de warmtepomp wordt een stukje korter! En daardoor wordt het eigenlijk dubbel aantrekkelijk voor de consument om nu een warmtepomp aan te schaffen.

 

Meer weten over de ISDE subsidie en onze warmtepompen?

Wil je meer weten over de wijzingen van de ISDE subsidie vanaf 2024, bijvoorbeeld wat er verandert voor andere verduurzaamheidsoplossingen zoals isoleren? Kijk dan op de website van het RVO.

Meer weten over de ISDE subsidie voor warmtepompen of specifiek voor onze warmtepompen zonder buitenunit? Neem dan contact met ons op! Mail je vragen naar info@inventum.com.

 

 

 

Gebruikte bronnen: website rijksoverheid, website RVO subsidiewijzigingen, bekendmaking Staatscourant