Pieter Keeris, architect: Inventum levert maatwerk voor verschillende woningen en doelgroepen

In Steensel is sinds mei 2021 project Boterbochten opgeleverd. De complete wijk is gasloos gebouwd. Bij dit project, uitgevoerd door Keeris Architecten, waren verschillende opdrachtgevers betrokken: Woningstichting De Zaligheden, een startersvereniging en particulieren. Een uitdagend project vanwege de verschillende doelen van de opdrachtgevers.

Verschillende doelstellingen

Bij verschillende doelgroepen passen verschillende uitgangspunten. Zo moet de woningstichting rekening houden met haar huurders, die betaalbare en onderhoudsarme woningen willen. De startersvereniging wil meer investeren zodat zij hun woning over 10 tot 15 jaar weer goed kunnen verkopen. En de particuliere opdrachtgevers zijn al verder in hun wooncarrière en hebben dus weer andere behoeften in hun woningen.

Duurzame warmtepompen voor elke woning

De huurwoningen van Woningstichting De Zaligheden (350 m³) en tussenwoningen voor de starters (370 m³) worden verwarmd, geventileerd en voorzien van warm water door de Modul-AIR All-E ventilatiewarmtepomp. “Een compleet gasloze installatie zonder buitenunit: dat was erg belangrijk voor ons. Het plaatsen van warmtepompen met buitenunits of airco’s vinden ze in het technische landschap niet altijd een goed idee. Daarom is deze ventilatiewarmtepomp van Inventum de perfecte oplossing”, aldus Pieter Keeris van Keeris Architecten.

De hoekwoningen van de starters (500 m3) zijn voorzien van de Modul-AIR Blue. Pieter Keeris: “Deze woningen zijn namelijk groter en kunnen worden uitgebouwd, waardoor de Modul-AIR Blue geschikter is omdat deze meer vermogen heeft. Ook hier was het een groot voordeel dat deze warmtepomp geen buitenunit heeft. Maar ook dat ‘ie in de technische ruimte beneden geplaatst kan worden. Hierdoor kunnen de bewoners de zolder gebruiken als logeerkamer en staat er geen installatie in de weg,”

Duurzame woningen in Steensel

Duurzaam koelen

De Modul-AIR Blue kan naast verwarmen, ventileren en voorzien in warm water ook duurzaam koelen. “Voor de hoekwoningen is dat perfect. Deze woningen worden sneller opgewarmd in de zomer, waardoor de functionaliteit koelen erg goed van pas komt. De tussenwoningen hebben hier minder last van.”, vertelt Pieter Keeris.

Maatwerk

“Naast dat deze warmtepompen goed aansluiten bij de wensen voor de woningen, was het voor ons ook belangrijk dat de installateur met één merk kon werken in alle woningen. Inventum levert maatwerk geschikt voor verschillende doelgroepen en wensen. Daarbij hebben wij één aanspreekpunt binnen een organisatie, dat vinden wij ook erg prettig.”, vertelt Pieter Keeris.

Op de vraag of hij onze warmtepomp in een volgend project weer zou plaatsen: “Op dit moment zeg ik ja. Daarbij moet ik wel een kanttekening maken, want ik weet nog niet wat de gebruikerservaringen zijn. De woningen zijn opgeleverd, maar de bewoners zijn nog druk aan het klussen. Ik ben erg benieuwd naar hun ervaringen. Als deze positief zijn, dan pas ik jullie warmtepomp een volgende keer zeker toe!”

Woonstichting De Zaligheden is, net zoals Pieter Keeris, tevreden over de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp in “hun” woningen. Giel Govers, Projectmanager De Zaligheden: “We hebben deze installatie al in meerdere projecten toegepast; ook in combinatie met vloerverwarming. Laatst bracht ik een bezoekje aan een bewoner waar we een dergelijke installatie hadden aangebracht. Ze sprak direct over de comfortabele warmte en het genot van de vloerverwarming. Mijn dochter gaat als ze thuiskomt in de winter vaak op de vloer liggen om op te warmen, gaf ze aan; een bevestiging van de goede keuze die we gemaakt hebben!”

Modul-AIR met GreenComfort

Wil je ook een warmtepomp toepassen in jouw project(en), zoals Keeris Architecten dit heeft gedaan? Neem contact met ons op.