Duurzaamheidsinitiatief in Houten: woningen van het gas af

Bart Brands is vorig jaar, samen met zijn buren, via het Duurzaamheidsfonds Houten in contact gekomen met Inventum. Zij gaven gehoor aan de oproep “Hoe maken we Houten duurzamer?”.

Kun je iets meer vertellen over Duurzaamheidsfonds Houten?

Bart Brands: “Het Duurzaamheidsfonds Houten stimuleert duurzame initiatieven van inwoners binnen de gemeente Houten. Dit doen zij door hen te ondersteunen met kennis, kunde en financiële bijdragen. Zo helpen zij om duurzame ideeën te realiseren. Ik heb hieraan meegedaan met mijn buren en kwamen zo uiteindelijk in de top 3 terecht!”

Wat was jullie idee?

“Ons idee was om te bekijken met welke configuratie wij van het gas af konden gaan. Dit initiatief heb ik met nog 3 andere buren opgepakt. Nadat we verschillende mogelijkheden hebben bekeken, is de keuze gevallen op de Modul-AIR Combi met MAXTANK Modul-AIR boiler voor 3 woningen. De 4de buurwoning heeft gekozen voor een warmtepomp met buitenunit.”

Modul-AIR Combi met MAXTANK

Waarom hebben jullie gekozen voor de Modul-AIR?

“Ik was zelf al bezig met het bekijken van de mogelijkheden om mijn woning te verduurzamen. Daarbij heb ik gekeken naar PV-panelen en gesproken met Van Grijs naar Groen. In het gesprek dat ik met hen heb gehad, noemden zij ook de ventilatiewarmtepompen van Inventum.

Mijn buren waren hier ook enthousiast over. Hoewel wij wel wilden weten hoe het geluid was. Je hoort toch wel vaker dat warmtepompen veel geluid maken. Wij zijn gaan kijken bij verschillende woningen met de Modul-AIR Combi en hebben de bewoners ook gesproken. Het geluid was heel goed; erg stil.

Daarnaast vonden wij het ook mooi dat Inventum een Houtens bedrijf is. Het Duurzaamheidsfonds Houten is immers ook een echt Houtens initiatief. Maar ook de mogelijkheid om door te groeien van hybride naar all-electric speelde een rol.”

Wat verwacht je van deze oplossing over 6 maanden?

“De installatie is erg compact, ik ben echt heel erg positief verrast over de ruimte. Dat was namelijk ook wel een van mijn angsten, naast het geluid. Dus als het geluid over een half jaar ook goed blijkt te zijn, dan ben ik heel tevreden. Daarbij hoop ik ongeveer 500 m³ te besparen op gas. Voor de elektra ga ik toch ook kijken naar PV-panelen. Daarmee zou ik denk ik een heel groot deel, zo niet alles, kunnen afdekken met 15 panelen. En tot slot wil ik natuurlijk niet inleveren op comfort en warm tapwater.”

Wil je op de hoogte blijven van het avontuur van Bart en zijn buren? Houd onze website dan in de gaten of, als je in Houten woont, lees hun ervaringen in ’t Groentje.