’t Ven: duurzaamste wijk in Eindhoven

Alle woningen in een woonwijk klaarstomen voor de toekomst: dat gebeurt momenteel in de duurzaamste wijk ’t Ven in Eindhoven. Deze wijk is onderdeel van het programma “Aardgasvrije wijken”, waarbij 27 wijken van het gas af gaan. Inventum draagt hier ook een steentje aan bij. Weten hoe?

’t Ven is een gezellige woonwijk in Eindhoven met 325 rijtjeshuizen die gebouwd zijn net na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de woningen beschikten over dubbel glas, en in mindere mate over muur- en dakisolatie, was renovatie en verduurzaming wel nodig. Het doel van het renovatieproject is om betaalbare en duurzame woningen te creëren voor de komende 50 jaar. Samen met woningbouwcorporatie ’thuis en Sankomij Installatietechniek heeft Inventum dit project uitgevoerd.

De uitdagingen

Bij deze verduurzaming ging het natuurlijk snel over verwarming, waarbij de keuze al snel viel op de ventilatiewarmtepomp van Inventum. Er waren echter wel enkele vragen vanuit ’thuis over dit product: wordt het wel warm genoeg? Ontstaat er niet (te) veel koudeval? Wordt er niet meer stroom verbruikt?

Daarnaast was er ook nog een andere uitdaging: ruimte. Omdat de woningen uit 1948 zijn, hebben ze een andere indeling dan de huidige huizen. Het was door de kleinere ruimtes passen en meten om een warmtepomp te plaatsen. Er is daarom gekeken naar verschillende types.

De bewonersraad heeft uiteindelijk gekozen. Zij hebben gekozen voor het product waarbij zij het beste gevoel kregen. Daarnaast moest het een product zijn dat de mogelijkheid biedt om naar all-electric te gaan. De Modul-AIR dus, want: deze is compact, heeft geen buitenunit (past dus in kleinere ruimtes) en is makkelijk uit te breiden naar all-electric: helemaal zonder gas.

StralendWARM concept

In november 2018 is gestart met negen pilotwoningen. Deze woningen zijn tot april 2019 gemonitord om te kijken of de duurzame aanpassingen voldoen aan de verwachtingen en wensen van woningbouwcorporatie ’thuis.

“Vooraf is er een berekening gemaakt van het energieverbruik op jaarbasis: 3000 kWh bij laagverbruik 3500 kWh bij middelverbruik 4000 kWh bij hoog verbruik. Na een paar maanden monitoring ligt het jaarverbruik onder de 3000 kWh. Op basis hiervan krijgen de overige woningen ook de Modul-AIR met een MAXTANK Modul-AIR 150 liter, onder het concept StralendWARM. Dat is natuurlijk super!, aldus Sankomij Installatietechniek.

StralendWARM is een concept ontwikkeld door Movair, Henrad/Stelrad en Inventum. Het wekt warmte op met hernieuwbare energie en gebruikt de ventilatielucht uit de woning om er vervolgens warmte en warmtapwater mee te maken. Hoe werkt dit precies? Inventum zorgt voor de ventilatiewarmtepomp, Movair is verantwoordelijk voor de ventilerende onderdorpel die onzichtbaar en gefilterde verse buitenlucht de woning in laat stromen. Door middel van de Henrad/Stelrad Ecoradiatoren wordt deze lucht voorverwarmd en aangenaam de ruimte ingebracht.

Van energielabel D naar A++

Naast de plaatsing van een ventilatiewarmtepomp zijn er nog meer stappen genomen om de woningen te verduurzamen. Beneden was er bijvoorbeeld alleen dubbelglas en de gevels en het dak waren slechts minimaal geïsoleerd. Nu hebben de woningen driedubbel glas, een nieuwe gevel die goed geïsoleerd is en er zijn daken geplaatst met nieuwe isolatie en dakbedekking. Ook liggen er per huis acht zonnepanelen op het dak.

Hierdoor zijn de woningen in de duurzaamste wijk ’t Ven van energielabel C of D naar energielabel A++ gegaan.

Referentieprojecten

Ervaring van de bewoners

Vanaf de start van het project zijn wij maandelijks bij alle bewoners van de pilotwoningen op bezoek gegaan. Op deze manier konden wij hen adviseren over de inzet van de Modul-AIR en konden we vragen beantwoorden. De bewoners hebben dit als zeer prettig ervaren. En natuurlijk speelt ook de energiebesparing een rol bij hun enthousiasme. De energierekening is namelijk met gemiddeld €80 per maand gedaald!

Daarnaast zijn de bewoners blij dat hun vochtige, tochtige en gehorige huizen worden gerenoveerd tot moderne, goed geïsoleerde en comfortabele woningen met een lage energierekening.

“Het eerste waar ik aan moet denken als ik denk aan onze samenwerking is dat Inventum aan de bal blijft, gevoel houdt met de gebeurtenissen en daarop inspeelt.”, aldus Sankomij

Meer informatie? Neem contact met ons op.