Van sloop tot toekomstbestendige woningen met StralendWARM

Van woningen die bijna gesloopt werden tot woningen die een gezond binnenklimaat hebben. Dat gebeurt in de Eikenstraat in Zwolle: in alle 28 woningen komt de Modul-AIR. Toekomstbestendige woningen met StralendWARM.

Vernieuwbouwen

Woningstichting Openbaar Belang stond voor een grote opgave bij de appartementen aan de Eikenstraat en Iepenstraat in Zwolle. De woningen waren gedateerd, hadden een laag energielabel en het belangrijkste: het binnenklimaat was slecht. Een ingreep waarbij alles (isolatie van de bouwkundige schil, binneninrichting en installaties) aangepakt wordt bleek noodzakelijk. Om die reden is er in 2018 gekozen voor het “vernieuwbouwen” van de woningen.

Planfase

Openbaar Belang heeft voor het vernieuwbouwen gekozen voor Salverda Bouw als hoofdaannemer. Samen is er gewerkt aan de totale planuitwerking voor het toekomstbestendig maken van de woningen.
Salverda Bouw heeft installatiebedrijf Boer & Van Veen B.V. ingeschakeld voor advies op het gebied van installaties. “Installatiebedrijf Boer en Van Veen heeft ons in die fase verschillende voorstellen gedaan op installatietechnisch gebied. Wij wilden graag van het gas af bij dit complex. Daarom is er gekeken naar diverse all-ellectric varianten waaronder het StralendWARM concept. De Modul-AIR was ons wel bekend en we hebben daarover positieve recensies gekregen van onder andere collega-corporaties. Het StralendWARM concept was nieuw voor ons, maar na uitleg van Boer en Van Veen en ons onderzoek was dit het systeem dat wij bij deze vernieuwbouw willen toepassen.”, aldus Stèphan Lubbertsen, projectleider Openbaar Belang.

Toekomst bestendige woningen met StralendWARM

StralendWARM is een concept dat ontwikkeld is door Movair, Henrad/Stelrad en Inventum. Er wordt warmte opgewekt met hernieuwbare energie en de ventilatielucht uit de woning wordt gebruikt om er vervolgens warmte en warmtapwater mee te maken. Hoe werkt dit precies? Inventum zorgt voor de Modul-AIR en Movair voor de ventilerende onderdorpel die onzichtbaar en gefilterde verse buitenlucht de woning in laat stromen. Door middel van de Henrad/Stelrad Ecoradiatoren wordt deze lucht voorverwarmd en aangenaam de ruimte ingebracht.

Reactie van bewoners

Tijdens een inloopavond is het plan aan de bewoners gepresenteerd en daarbij ook het nieuwe verwarmingssysteem. Bewoners zijn enthousiast over het concept. Dat komt vooral omdat er geen koudeval en tocht meer is doordat de ventilatielucht onder het kozijn de woning binnen komt en ook voorverwarmd is. Het hele plan is goed ontvangen en 100% van de bewoners heeft ingestemd met de vernieuwbouw.

De uitvoering van de vernieuwbouw is in augustus 2019 gestart en wordt voor de zomer van 2020 opgeleverd. Door de grote impact zijn alle bewoners uitverhuisd. Een deel keert na oplevering terug en gaat dan de installatie ook echt gebruiken.

Geslaagd project

Voor Openbaar Belang staat het woongenot van de bewoners voorop. Het project is dus pas geslaagd als zij blij zijn. “Ik hoop dat de bewoners blij worden van de renovatie. Zij kunnen de oude situatie natuurlijk extra goed vergelijken met de nieuwe.”, aldus Hetty Bruins, Communicatieadviseur Openbaar Belang. Stèphan vult aan: “Maar met de verbeteringen die we hebben doorgevoerd, hebben we er alle vertrouwen in dat alle bewoners net zo enthousiast zijn als dat wij zijn!”