UNIEK! Wonen aan het Haringvliet in een energiezuinige woning

Havenstadt, een project in Stad aan ’t Haringvliet op het eiland Goeree-Overflakkee. Op deze unieke locatie zijn verschillende nieuwe rijwoningen en twee-onder-een kap woningen gerealiseerd. Na de succesvolle afronding van fase 1 en 2 heeft Bouwonderneming Stout fase 3 als eerste fase volledig gasloos gebouwd, waarbij alle 16 woningen zijn voorzien van duurzame oplossingen.

Energy Island

Het is de ambitie van Goeree-Overflakkee om minimaal evenveel duurzame energie te produceren als het eiland verbruikt aan elektriciteit, gas en brandstof. Nu wordt al ruim 40% van het eigen gebruik op duurzame wijze opgewekt. Er wordt volop gewerkt aan energiebesparende vernieuwingen in onder andere landbouw, duurzame mobiliteit en grootschalige opwekking van zon- en windenergie. Hierdoor wordt Goeree-Overflakkee ook wel de Energy Island genoemd. Het eiland is de proeftuin om pilots en experimenten uit te voeren voor de energietransitie.

Project Havenstadt

Energieneutraal

Het is dan ook geen verrassing dat de woningen in het project Havenstadt energiezuinig en duurzaam zijn. Alle woningen zijn standaard voorzien van gemiddeld 10 PV-panelen en een ventilatiewarmtepomp. Daarbij konden de bewoners kiezen uit: een uitbouw, dakkapel of optioneel een lucht/water warmtepomp in plaats van een ventilatiewarmtepomp.

In 12 woningen (9 rijwoningen, 3 twee-onder-een kap woningen) is de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum geplaatst. “Door toepassing van de PV-panelen en warmtepomp ligt de EPC van alle woningen op 0,4.”, vertelt Jimmy Melsert, projectvoorbereider bij Stout.

“Havenstadt is een uniek project, en dat komt niet alleen door de prachtige, energiezuinige woningen. Dit is namelijk de eerste nieuwbouwwijk waar ook twee elektrische deelauto’s bij worden geleverd. Dit past perfect in de ambitie van Goeree-Overflakkee als Energy Island. Door deze deelauto’s hoeven bewoners geen kosten te maken voor een eigen (tweede) auto en dragen zij bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.”

Modul-AIR ventilatiewarmtepomp

“De Modul-AIR is geen nieuwe oplossing voor ons. Wij hebben al in veel projecten succesvol deze ventilatiewarmtepomp toegepast. Het is een betrouwbaar systeem waarover we goede reacties ontvangen van bewoners wanneer we hen na oplevering spreken. Daarnaast is de prijs/kwaliteitverhouding erg goed.”

De Modul-AIR van Inventum is een ventilatiewarmtepomp die werkt op de ventilatieretourlucht uit de woning. Met de energie die uit deze lucht wordt gehaald, wordt de woning verwarmd en wordt er voor warm water gezorgd. Daarnaast ventileert de Modul-AIR de woning 24/7. Bewoners hebben hierdoor niet alleen een comfortabel warme woning, maar ook een gezonde woning door optimale ventilatie. Deze warmtepomp is zowel voor woningen met ventilatietype C, zoals in Havenstadt, als ventilatietype D (i.c.m. GreenComfort module) geschikt.

Wil jij ook een ventilatiewarmtepomp toepassen in jouw project? Neem dan contact met ons op.