Berto Boeve, Loohuis Installatiegroep: “Modul-AIR is in dit project de perfecte oplossing”

Duurzaamheid, innovaties en concepten: daar houdt Berto Boeve van Loohuis Installatiegroep zich elke dag mee bezig. Hij is verantwoordelijk voor Loohuis Energie en Installatie Advies, een eigen adviesbureau binnen de organisatie. Een van de concepten is een modulair, energieneutraal appartementencomplex in Monnickendam, volgens het bouwprincipe van hun partner Finch Buildings.

Finch Buildings

Finch Buidings heeft als doel om ontwerp, productie en innovatie efficiënter, sneller en beter uit te voeren dan traditionele bouwmethoden. De basis van elke Finch module bestaat uit een vast aantal onderdelen. De modules voldoen aan het Bouwbesluit Nieuwbouw en zijn daarmee permanent en tijdelijk inzetbaar. Loohuis werkt samen met Finch Buildings, De Groot Vroomshoop, BMB Ontwikkeling en Wooncompagnie aan Finch Monnickendam.

SKID opstelling met Modul-AIR warmtepomp en MAXTANK Modul-AIR boiler

Modulair

De modulaire modules van Finch Monnickendam worden zoveel mogelijk gebouwd in de fabriek en zo weinig mogelijk op de bouwplaats. Op dit moment zijn ze bezig met de prefab fabricaten. Berto: “In onze werkplaats staan momenteel 20 tot 30 skids, compleet met Modul-AIR All-E ventilatiewarmtepomp, MAXTANK Modul-AIR boiler en bijna alle elektrische aansluitingen. Deze skids wordt in z’n geheel in de woning geplaatst, waardoor je snel klaar bent met de installatiewerkzaamheden. Alles is dus prefab.”

Duurzame, energiezuinige appartementen

In het appartementencomplex in Monnickendam komen 62 appartementen voor sociale koop, sociale huur en vrije sector koop met een oppervlakte van 50, 65, 76 en 110 m2. Dit gebouw is modulair opgebouwd uit 106 modules van massief hout. “Op het gebouw worden zonnepanelen geplaatst en elk appartement wordt volledig verwarmd met jullie duurzame oplossing: Modul-AIR All-E. Er is geen aparte warmteopwekker nodig. Daarnaast is het grote voordeel dat het een simpele installatie is. En overzichtelijke, ook qua investering.”

Waarom Modul-AIR ventilatiewarmtepomp?

“We hebben uiteraard veel onderzoek gedaan over wat de beste, duurzame oplossing zou zijn voor dit project. Een split unit? Een WTW met naverwarming? De markt is veel in beweging met veel nieuwe componenten. Uiteindelijk kwam de Modul-AIR als perfecte oplossing uit de bus qua warmtevermogen, investering en duurzaamheid.

Daarnaast is deze ventilatiewarmtepomp een alles-in-een oplossing, zowel de ventilatie als verwarming wordt verzorgd door deze oplossing. Het feit dat deze warmtepomp alleen een binnenunit heeft, heeft ook een rol gespeelt. Bij warmtepompen met buitenunit moet je rekening houden met zaken als: geluid, ruimte voor de buitenunit en milieutechnische aspecten die voor ons nadelig waren. We hebben goed moeten kijken naar het geluid van de oplossing, want dit complex is van een tamelijk lichte bouw, dus geluid is een groot aandachtspunt. Ook hier kwam de Modul-AIR positief naar voren.”

Wil je meer weten of heb je zelf een project waarin je de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp wilt toepassen? Neem dan contact met ons op.