1 jaar een hybride warmtepomp: daling van 80% op de energierekening

Toevast advies-management-uitvoering is een onafhankelijke verduurzamingspartner. Zij werken ondernemend en ontzorgen. Toevast bespaart voor de woningcorporatie, commerciële partijen en particulieren. En niet zomaar een besparing: na de verduurzaming van de sociale huurwoning met een hybride warmtepomp van Inventum is de energierekening gedaald met ongeveer 80%.

Toevast: projectontzorging van begin tot eind

Toevast biedt de mogelijkheid om bij mutatie de woning voor de corporatie volledig te renoveren naar de wensen en behoeften van de corporatie en huurder. Bij een gemiddelde mutatiegraad van 8% betekent dit dat de corporatie binnen 13 jaar haar gehele woningvoorraad geoptimaliseerd heeft. Toevast biedt volledige projectbegeleiding aan van initiatieffase tot en met opleverfase. Dit betekent géén maandenlange voorbereidings- en communicatietrajecten. Samen met de opdrachtgever behalen ze binnen 1 maand het meest gewenste resultaat. Direct voorbereid op een CO2-neutraal Nederland in 2050.

Thieu Platenburg, eigenaar Toevast: “Onze nieuwe manier van werken is 11% goedkoper dan projectmatige verduurzaming. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.”

MURENO-concept

Het MURENO-concept van Toevast staat voor Mutatie Renovatie. Dit betekent dat als de bewoner de huur van de woning, meestal een tussenwoning van 100 m2, opzegt de woningcorporatie dit doorgeeft aan Toevast die vervolgens begint met het maken van een plan. Als de bewoner verhuisd is, kan direct begonnen worden met het renoveren en verduurzamen. Binnen 3 tot 5 weken wordt de woning opgeleverd, zodat de volgende huurder geniet van maximaal comfort en een lage energierekening. Het grote voordeel hiervan is dat bewoners geen (over)last ervaren van de renovatie, omdat de woning leeg is.

Wat kan je verwachten van het MURENO-concept?

 • Werken in een lege woning wat resulteert in een kwalitatief betere uitvoering
 • Geen bouwplaatsinrichting
 • Maximale gasbesparing
 • Geen verhuiskosten of bewonersregelingen
 • Totale ontzorging van de corporatie

Van energielabel F naar A

De woningen die worden uitgevoerd via het MURENO-concept gaan gemiddeld van energielabel F naar A. En dat is niet het enige: ook wordt de energierekening verlaagd met ongeveer 80%. Win-win situatie: woningcorporatie is blij dat de woning is verduurzaamd en weer een flink aantal jaren door kan en de huurder is blij met een comfortabele woning met lage energiekosten.

Door toepassing van duurzame oplossingen, zoals de hybride ventilatiewarmtepomp van Inventum worden deze successen gerealiseerd.

Voor renovatie met enkel cv-ketel (links) | Na renovatie met hybride warmtepomp en cv-ketel (rechts)

Hybride ventilatiewarmtepomp: hoe werkt dit?

Een hybride ventilatiewarmtepomp werkt op elektriciteit en vervangt de mechanische ventilatiebox. De warmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht om het cv-water op te warmen. Is er in huis meer vermogen nodig, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is? Dan springt de cv-ketel even bij. Een hybride warmtepomp zorgt dus voor de ventilatie, verwarming en eventueel het warme water.

Met de hybride ventilatiewarmtepompen van Inventum zorg je ervoor dat de woning goed geventileerd blijft en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Zo ontstaat er een gezond binnenklimaat. Deze warmtepompen zijn compact en gemakkelijk te installeren. En voor bewoners betekent dit dat er geen buitenunit in de tuin of op het dak geplaatst hoeft te worden. Daarnaast zet je een eerste stap naar een gasloos huis. Zonder enorme kosten te maken. Met de Inventum Modul-AIR is het zelfs mogelijk om, met enkele aanpassingen, in te toekomst van een hybride naar een all-electric installatie te gaan.

Voordelen

 • Compact en combineert met bijna iedere cv-ketel
 • Geen buitenunit
 • Zorgt voor een gezond binnenklimaat door voldoende ventilatie
 • Eenvoudig, te installeren en te beheren: geen F-gassen certificering nodig
 • Werkt met verschillende thermostaten
 • Gasbesparing
 • Subsidie: de woningcorporatie of bewoner ontvangt € 2.475 subsidie (in 2024)

Wil je meer weten over het verduurzamen van renovatieprojecten? Neem contact met ons op of neem een kijkje op de website van Toevast.