Van energielabel D naar A+ met Spaarpomp

In november 2020 start Hegeman Bouwgroep met de verduurzaming van 79 woningen in Holten met de Inventum Spaarpomp. In samenwerking met woningcorporatie Viverion en Breman als installateur gaan zij deze uitdaging aan.

Mechanische ventilatiebox eruit, Spaarpomp erin

De eengezinswoningen zijn afkomstig uit de jaren 80 en bestaan uit twee woonlagen: beneden de woonkamer en keuken, boven 3 slaapkamers, een badkamer en een zolder. In 1999 zijn deze voorzien van dak-, gevel- en vloerisolatie. Anno 2020 zijn de woningen toe aan een renovatie, waarbij de mechanische ventilatiebox (mv-box) verouderd is. Barak Reefman, Planontwikkelaar Verduurzaming bij Hegeman Bouwgroep: “Dat was een uitdaging. Want gaan we de mv-box vervangen door een nieuwe box of een nieuwe installatie erin zetten. Ik ken de Inventum Spaarpomp al uit een eerder project. Vandaar dat we deze oplossing hebben laten doorrekenen in labeling. Want: een hoger energielabel, dat was de ambitie van Viverion. De Spaarpomp kwam hier heel positief uit. De woningen met energielabel D gaan met de Spaarpomp naar energielabel A+. Daarbij komt nog de gasbesparing, wat ook een groot voordeel is natuurlijk.

In een volgend project zou ik de Spaarpomp weer willen toepassen, maar dit blijft maatwerk. Je moet per woning kijken of deze oplossing, de beste oplossing is. In deze woningen is bijvoorbeeld specifiek gekozen voor een hybride opstelling en niet all-electric. De cv-ketels waren hier nog in goede staat waardoor gekozen is voor een hybride opstelling met de Spaarpomp in combinatie met betere dakisolatie. Met de Spaarpomp van Inventum bespaar je op fossiele brandstoffen en stoot je minder CO2 uit, maar je moet er ook voor zorgen dat de thermische jas van de woning op orde is.”

Comfortabele en gezonde woning

Om ervoor te zorgen dat de thermische jas op orde is, worden de daken van deze woningen nog beter geïsoleerd. Daarnaast worden er verschillende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de woningen, zoals het herstellen van de kierdichting, schilderwerk en het vervangen van dakramen. In de meeste woningen wordt de keuken vervangen door een nieuwe keuken met recirculatie afzuigkap. “Op deze manier krijgen bewoners een comfortabelere, gezondere woning met energiebesparing.” Hegeman Bouwgroep verwacht de verduurzaming van deze woningen in april 2021 afgerond te hebben.

Meer weten over de Spaarpomp? Bekijk de video over de werking van de Spaarpomp.