Mark Vermeulen, gebruiker ventilatiewarmtepomp: “Ik wil van het gas af.”

Mark Vermeulen is werkvoorbereider in de elektrotechniek en verduurzamer van zijn eigen woning. Met een warmtepomp en zonnepanelen heeft hij ervoor gezorgd dat zijn woning geen energierekening meer heeft en (bijna) van het gas af is. Zijn ervaring lees je hier.

Mark Vermeulen bijna van het gas af

Eerste stappen in verduurzaming

In 2017 is Mark begonnen met de installatie van 20 zonnepanelen op zijn dak. Dat werkte goed, te goed eigenlijk. “Ik wekte meer stroom op dan ik nodig had. Daardoor ben ik gaan zoeken hoe ik dit effectiever kon gaan inzetten. Toen ben ik op de ventilatiewarmtepomp van Inventum uitgekomen. Deze heb ik in 2018 geplaatst.”

Ventilatiewarmtepomp en airco

De airco werkt samen met de ventilatiewarmtepomp, een combinatie die de woning goed verwarmt. “Alleen het warme water komt nog vanaf mijn cv-ketel. Deze is al twee jaar buiten gebruik voor verwarming en zorgt echt alleen nog maar voor warm water. Hierdoor is mijn gasverbruik ook flink gedaald: van 750 m3 per jaar naar 120 m3 per jaar. En ben ik (bijna) van het gas af.

Op het moment dat de ventilatiewarmtepomp de woning niet meer zelf kan verwarmen, dan wordt de airco ingeschakeld en geeft het laatste zetje om de woning te verwarmen. Dit is alleen in de maanden december, januari en februari wanneer het het koudst is.”

Comfortabel warm zonder geluidsoverlast

“Waarom ik een ventilatiewarmtepomp heb gekocht? Normaal bij een cv-ketel is de vloer alleen aangenaam als de cv-ketel draait. Bij de warmtepomp is dit 24 uur per dag, omdat deze de hele dag door aanstaat. Hierdoor is de vloer ook de hele dag aangenaam. Zeker met kleine kinderen die nog veel op de grond spelen, is dat voor mij een groot pluspunt.

Daarnaast zat in mijn woning, opgeleverd in 2011, een gelijkstroom mechanische ventilatiebox. Deze stond eigenlijk altijd op stand 1 omdat deze teveel lawaai maakte, 150 m3/u. Of we trokken de stekker helemaal eruit. Hierdoor ventileer je de woning ook niet zoals je dat zou moeten doen. En met deze warmtepomp, die op zolder hangt, hoor je helemaal niets, zelfs niet bij meer dan 200 m3/u. En nu ventileer ik de woning ook weer zoals het hoort.”

Besparen met Nederlandse oplossing

“Maar ook de mooie besparing op de energierekening telt natuurlijk mee. En het is een Nederlandse oplossing! Maar het comfort is voor mij toch wel het belangrijkste: de woning is 24 uur per dag op temperatuur, waar het voorheen slechts op bepaalde tijdstippen was. Ik hoor veel mensen over de terugverdientijd van warmtepompen, maar volgens mij rekent niemand met terugverdientijd als het gaat om een cv-ketel. Dat was en is voor mij geen reden om mijn woning niet te verduurzamen.”

Geen twijfels

“Voor mij was er geen twijfel, want een warmtepomp met buitenunit zag ik niet zitten. Dan moet je het buitendeel of in de tuin of aan de gevel hangen. Dat wilde ik echt niet. Daardoor is deze ventilatiewarmtepomp een perfecte keuze voor mij. Ik heb nu ook wel erg veel interesse in de Modul-AIR Red, die meer vermogen heeft en een ingebouwde boiler voor tapwater. Dat lijkt mij ook een hele mooie oplossing. En dan kan ik de cv-ketel definitief het huis uit doen.”

Aanbeveling

“Deze ventilatiewarmtepomp heb ik al bij veel anderen aanbevolen, alleen zien zij erg op tegen de investering. Zij zeggen dan: waarom zou ik een goedwerkende cv-ketel gaan vervangen? Je kan ook stap voor stap van het gas af, zoals ik doe. Laat de cv-ketel hangen zolang hij nog niet aan vervanging toe is, maar hang er alvast een ventilatiewarmtepomp naast. Die vangt zoveel van de vraag van de cv-ketel op. Je dure gasverbruik daalt hierdoor gigantisch.

Voor mij is het duidelijk: ik wil van het gas af. Als het vriest en ik de deur ’s ochtends uit loop, kijk ik altijd nog even om. Bij het omkijken, zag ik uit alle schoorstenen rook komen, behalve bij mijn huis. Dat gaf mij een gevoel van trots! En belangrijker nog: ik wil ook voor mijn kinderen een mooie wereld creëren waar zij nog lang van mogen genieten. Een duurzame wereld begint echt bij jezelf!”

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en onze duurzame oplossingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.